Velmi důležité je, aby budoucí prvňáček uměl správně držet tužku. Pokud tomu tak není a dítě nerado kreslí a vybarvuje, je vhodné vyhledat odborníka (speciálního pedagoga) a odstranit nesprávné držení psacího náčiní ještě před vstupem do první třídy.

Správný nácvik psaní

• Psaní a kreslení by mělo vždycky být pro dítě příjemnou zábavou, potěšením, ne stresující povinností.

• Dbejte na to, aby dítě vždycky drželo tužku správným způsobem a zbytečně si neosvojilo různé zlozvyky, které se následně těžko odvykají.

• I nejmenším dětem pořiďte psací potřeby, které mají ergonomický (trojúhelníkový) tvar a podporují správný úchop. Pero by mělo příjemně padnout do ruky, mělo by mít měkkou protiskluzovou zónu úchopu, která podporuje uvolněné držení. Volte spíše širší stopu (hrot), tenká linka způsobuje, že ruka automaticky více tlačí na psací pomůcku. Důležité je i to, aby se dítěti psací náčiní líbilo. Oblíbené pero je vždy používáno s nadšením a motivuje dítě k psaní.

• Pokud vaše dítě preferuje levou ruku, nesnažte se ho předělat, ale pořiďte mu speciální pera a tužky pro leváky. Vyzkoušejte ergonomické produkty pro leváka, např. celá řada Stabilo easy nabízí nejen tužku, pero, ale i pastelky pro leváky. Výborné jsou i tužky Europen či trojhranné tužky a pastelky Koh-i-noor.

• Pokud se vyskytnou problémy s úchopem, obraťte se na speciálního pedagoga, který byl proškolen ve specializovaném grafomotorickém kurzu.